Az Izraeli Véderő és a Közel-Kelet

theidf

theidf

Time to kill

2023. december 22. - Hiryu 2,0

 

Az izraeli hadsereget  mint a " a világ legerkölcsösebb hadseregét"  ismerik, aminek az oka, hogy jó ideje látványosan mindent megtesz a civil áldozatok számának csökkentéséért. Talán ideje megszabadulni ettől a címkétől.

israeli-defense-forces-emblem-by-harry-r.jpg

  

Elöljáróban. 

Bárcsak az emberek kitörölnék a szótárból ezt az ostobaságot- hogy "a világ legmorálisabb hadserege" stb. Az IDF nem "erkölcsösebb" (vagy kevésbé, ha már itt tartunk), mint más nyugati hadseregek. Mindannyian többé-kevésbé ugyanazon irányelvek szerint dolgoznak, amelyeket a nemzetközi (humanitárius) jog közös értelmezése határoz meg. Az egyetlen dolog, ami miatt az IDF kiemelkedik ebből a szempontból, az az, hogy állandóan szembe kell néznünk az ellenséggel (mind a Hamasszal, mind a Hezbollah-al), amely egyedülállóan ügyesen használja a civileket emberi pajzsként és fegyverként a hibrid hadviselésében. Ami szintén egyedülállóan kreatív megközelítést igényel az IDF-től. Ez nem arról szól, hogy "erkölcsösek" legyünk, hanem arról, hogy hatékonyak legyünk az előttünk álló egyedi kihívások miatt. Az ilyen kijelentésekből az következik, hogy a többi nyugati hadsereg valahogy "kevésbé erkölcsös" - ez mélyen igazságtalan a legközelebbi szövetségeseinkkel szemben. Ez egyáltalán nem segít.

 ez0ioz8xeaajwzm.jpg

Pattonnak van igaza?

"A katonának nem az a feladata, hogy meghaljon a hazájáért, hanem az, hogy a másik fattyú haljon meg a sajátjáért.

Az október 7-i események jelentős változást követelnek a hadviselés szabályaiban, nemcsak stratégiai szempontból (a határozott fellépést előnyben részesítve az elrettentéssel szemben), hanem taktikai szinten is.

Izrael továbbra is elkötelezett az "emberséges" hadviselés mellett, és büszke arra, hogy "a világ legmorálisabb hadseregének" tartják, még akkor is, ha elkerülhető veszteségek és  a hadszíntéri sikerek feláldozása az ára ennek a címkének, egy olyan kormány befolyása alatt, amely eleget tesz az amerikai követeléseknek, hogy minimalizálja a Gázában nem harcolóknak okozott károkat, azzal a céllal, hogy fenntartsa a folyamatban lévő konfliktus nemzetközi támogatását.

A Shejayában egyetlen összecsapásban tucatnyi izraeli katona vesztette életét.  A harcérintkezés sűrűn lakott területen, egy sértetlen lakótelepen belül játszódott le.  A sűrűn beépített terület  korlátozta a harckocsik és páncélozott járművek használatát, ezért az IDF erői ki voltak tévee az ellenséges tűznek.

A "fekete kedd" néven ismert incidens a gázai háború során történt hasonló esetek sorába tartozik.

 
Ez például mindössze két nappal azután a tragikus eset után történt, amelyben öt harcos esett áldozatul egy IED-nek egy khan-junisi iskola közelében. December 12-én az IDF szóvivője közzétett egy sisakkamera által rögzített videót, amelyen egy különleges egység tagja látható, amint szemtől szemben harcol egy Shejaya negyedben lévő lakásban.

A harcos által tanúsított bátorság és hősiesség elismerése ellenére felmerül a kérdés, hogy szükség van-e arra, hogy az IDF katonáit olyan épületek helyiségenkénti  megtisztítására küldjék ahonnan terroristák lőnek rájuk?

 405934_0.jpeg

Míg az IDF óvatosan csak a terrorista tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó építményeket és infrastruktúrát vette célba, Izraelben egyre inkább felismerik, különösen október 7-e után, hogy az egész Gázai övezet jelentős fenyegetést jelent, egységes terrorista bázist alkotva. Ez különösen érvényes a Shejaya negyedre, amelyet a Hamász erődjeként azonosítottak Gázavárosban. A harcok ezen a területen sűrűn lakott területeken belül zajlanak, ahol a Hamász csapdák, robbanótöltetek, csapdák, csapdával ellátott épületek, mesterlövészállások, páncéltörő rakéták és egyéb eszközök komplex hálózatát hozta létre.

A katonákat fenyegető kockázat minimalizálása érdekében az IDF olyan stratégiát alkalmazhatna, amely a hadviselés szabályait betartva a maximális pusztítást jelenene az adott területen, a szárazföldi erők bevetése előtt  .A jelenlegi taktika nem csak a harcosok életét veszélyezteti,  de  növeli a baráti tűz kockázatát is.

gbbibtea4aavwwl.jpg

Más a helyzet azonban akkor, amikor a katonák az IDF azon erőfeszítéseire reagálnak, hogy megmentsék az elrabolt izraelieket. Más helyzetektől eltérően ezek olyan kritikus műveletek, amelyek szükségessé és indokolttá teszik a szárazföldi erők azonnali bevetését, a velük járó kockázatok ellenére.
Izraelnek egyértelműen kommunikálnia kell az amerikai kormánnyal, érvényesítve azt az álláspontját, hogy az egész Gázai övezet terrorista területnek minősül. E minősítés ellenére Izrael jelentős intézkedéseket kell hozzon civileket érő károk minimalizálása és megelőzése érdekében.

Ezek az intézkedések magukban foglalják a földi manőverek elhalasztását, a gázai lakosok déli irányú mozgásának megkönnyítését, valamint egy menekülttábor létrehozását az övezet délnyugati részén.

Az IDF-nek nem arra kellene összpontosítania, hogy "a világ legmorálisabb hadserege" legyen, hanem arra, hogy a leghatékonyabb katonai erő legyen, különösen egy olyan könyörtelen, náci ellenféllel szemben, mint a Hamász-Hezbollah

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theidf.blog.hu/api/trackback/id/tr518286371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása