Az Izraeli Véderő és a Közel-Kelet

theidf

theidf

Hogyan legyünk jó főnökök? - az izraeli légierő tanácsai

2016. január 25. - Hiryu 2,0

 

cikkkoszont.jpg

Főnöknek lenni, már amennyiben valaki nem csak a fotelt akarja melengetni, lesve a pénzes borítékot, nem könnyű. Ezért következzen néhány jó tanács azoktól, akiknek pillanatok alatt kell szó szerint élet-halál döntéseket hozni, a világ legirigyeltebb székében ülve: az izraeli légierő vadászpilótáitól.

 

 

1. Légy megbízható!

 

Az IAF pilótáinak vállaira hatalmas felelősség nehezedik. A modern gépek megkövetelik azok részletes ismeretét, az elméleti és gyakorlati képességek teljes elsajátítását. A pilótákra fontos és veszélyes küldetések végrehajtását bízzák, úgy, hogy az izraeli polgárok millióinak élete függhet bevetésük sikerétől. Jól tudják hogy a következetesség és a megbízhatóság segít fenntartani a bizalmat, és a hitelességüket bajtársaik között.

cikk_megbizhato.jpg

2. Bizonyíts újra és újra!

 

Ha főnök lettél az nem azt jelenti, hogy most már hátradőlhetsz és pihenhetsz a babérjaidon.  Állandóan bizonyítsd magadnak, hogy mire vagy képes.

Az IAF pilótaképzésere évente több mint hétezren jelentkeznek, ebből talán háromszázan kerülnek be a tanfolyamra, és közülük körülbelül negyvenen kapják meg a szárnyakat. A hároméves képzésük során a kadétoknak újra és újra bizonyítaniuk kell hogy a tanultakat a csata hevében is alkalmazni tudják majd.

 

 cikk170.jpg

 3. Soha ne lazsálj!

 

Soha ne fogadd el, ha valami csak félig-meddig kész!  A pilóták tudják nekik mindig jobban kell teljesíteniük, mint a többieknek: száztíz százalékost erőfeszítést követelnek tőlük, idejük minden percében. Ez az, ami motiválja a csapatot, társaikat, hogy ők is a maximumot hozzák ki magukból.

cikk_baret.jpg

4. Nem vagy egyedül!

 

Kevés olyan látványos, lenyűgöző  dolog van, mint a gyakorlatozó vadászgépek látványa az égen.

De a pilóta ennek csak egy része, még ha ő is a show sztárja. Az IAF az együttműködésre épül: a pilóták semmire sem mennének a navigátorok, a gépeiket karbantartó földi személyzet,  szerelők és a többiek nélkül.

Motiválni a többieket, aktívan együttműködni velük a feladatok megoldásában kulcsfontosságú.

cikk_ground2.jpg

 

5. Próbáld újra!

 

Lesznek kudarcok. Meg kell tanulnod újra és újra talpra állnod, és folytatnod a küzdelmet. A kadétokat képzésük  során folyamatosan vizsgáztatják. Nem fog minden elsőre sikerülni - az a fontos hogyan fognak reagálni a kudarcokra: feladják, vagy folytatják a küzdelmet a céljaikért?

cikkbadge.jpg

6. Légy a példakép!

 

Soha nem elég csak utasításokat osztogatni: mutasd is meg, hogyan kell csinálni! Legyél az a személy, akik a többek is lenni, akarnak, akire felnézne! . Az IAF pilótái tudják, hogy tetteik adják meg az alaphangot az egész hadsereg számára, tudják, hogy Izrael felnéz rájuk, mint a szakmai kiválóság, és kötelességtudat mintaképeire.

 cikkaces.jpg

 

7. Fejben dől el!

 

A hároméves pilótakurzus talán a legnehezebb  a világon. A fiatal kadétokat egyre nehezebb kihívások sora várja, hogy kiszűrhessék az alkalmatlanokat. Ahhoz, hogy az egyre fokozódó fizikai és lelki terhelés ellenére elérhessék a céljukat a növendékeknek meg kell tanulniuk hinni önmagukban, és abban, hogy sikerrel fognak járni. Hinni a sikerben - ez az egyik legfontosabb dolog, hogy motivációjuk megmaradhasson.

 

 cikk_siker.jpg

8. Szervezd meg!

 

Napjainkban az információ folyamatosan áramlik. Emlékeztetők, e-mailek, szöveges üzenetek - ez az áradat könnyen maga alá temethet. Meg kell tanulnod kiválasztani a valóban fontosakat, és ezek alapján megszervezni a napodat, a munkádat: ha nem ezt teszed, egy végeérhetetlen taposómalomban találod magad, és az értelmetlen feladatok, az ide-oda rohangálás tölti ki az idődet, miközben nem haladsz semmit.

 cikkinfo.jpg

9. Mindig tanulj!

 

Soha ne hagyd abba a tanulást! Ahhoz hogy a pilóta sikeres lehessen, folyamatosan fejlesztenie kell képességeit. Mindig új ismerteket kell elsajátítania, új technológiákat megismerni, hogy az élvonalban maradhasson. Hogy mint vezető, mi a tanulás haszna? A folyamatos önfejlesztés boldogabbá tesz, és nélkülözhetetlen leszek a csapat részére, hiszen te leszel az, aki a megszerzett tudást át tudja adni a csapat részére.

 cikk_tanul.jpg

 

 

 10. Építs ki erős kapcsolatokat!

 

Ha a csoporton belül sikerül erős kapcsolatokat létrehozni, akkor ugrásszerűen nőni fog a hatékonyság: akár hetedannyi energiát kell arra fordítani, hogy a sorra felmerülő problémák megoldásával foglalkozzanak, ehelyett a lehetőségek felismerése, megragadása,  a fejlődés kerül előtérbe.

 cikk_csapat2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theidf.blog.hu/api/trackback/id/tr48306196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása