Az Izraeli Véderő és a Közel-Kelet

theidf

theidf

Hogy miért is?

2015. július 06. - Hiryu 2,0

Rengeteg blog fut már itt, akkor mégis minek még egy?

idf-1.jpg

 

 5.jpg

Mert rengeteg anyagom jött össze az izraeli Véderővel és a környék hadseregeivel, milíciáival szabadságharcos/terrorista csoportjaival kapcsolatban.

 

Mi történt, miért, hogyan....?

Alakulatok, fegyverrendszerek, stb stb...

Ezek közül a legtöbb nem éri el az hazai (szak)sajtó ingerküszöbét.

Tehát arra gondoltam, heti két-három alkalommal röviden írok az érdekesebb történésekről, persze mint a blogcím is mutatja, elsősorban az IDF nézőpontját figyelembe véve.

fieldtraining.jpg

Akkor a hírek: 

a napokban az Iráni Forradalmi Gárda  parancsnoka átadta az iraki határ közelébe, Ahwaz városa mellé telepített  új, elmondásuk szerint saját fejlesztésű, "Ghadir" típusjelzést kapott korai előrejelző radart.

 A fáziseltérítéses elven működő radar a gárda parancsnoka, Farzad Esmaili elmondása szerint a repülőgépeket 600 km-ről, a ballisztikus rakétákat 1100 km-ről képes észlelni.

ahwaz2.jpg

.Egy fórumon rákérdezve azt mondták, az iráni radar a lemilen is megénekelt orosz harkály igazhitű változata. lehet. Más vélemény szerint addig áll, amíg egy stand-off ajándék nem érkezik radarszint alatt. (Tomahawk meg ilyesmi.)

Nos, ők nem dobtak ki egy ilyen potens típust, így folytatják a Szu-22-es gépparkjuk modernizálását. 

ddiz_1080059_196.jpg

Illetve éleslövészet a Zolfaghar-3 típusú rakétás naszádról:

12_3.jpg

 

Jemen: 

azt hiszem ehhez a  videóhoz nem kell magyarázat, a címe mindent elmond:

 

A felvétel ha minden igaz, pár napja, július harmadikán készült. Nem véletlen, hogy a szaudi vezetés hirtelen békés húrokat kezdett pengetni Izraellel kapcsolatban.

 

Eközben Izraelben:

 

Változott a behívási rendszer. Eddig vészhelyzet esetén automatikusan behívták a férfiakat akkor is, ha egynemű párokról volt szó, így előfordulhatott, hogy a gyerekek mindkét szülője a frontvonalon találta magát.

Az új szabályozás szerint, ha riasztják a tartalékosokat, akkor az egynemű párok közül bejegyzett élettársi kapcsolat esetén éppúgy, mint a "hagyományos" házaspároknál csak egyikük kapja meg a behívóparancsot. Ez eddig a helyi parancsnokok döntésén múlott, mostantól hivatalos politika.

major-res_-etai-pinkas-and-captain-res_-yoav-arad-pinkas.png

Az elmúlt években egyre több távirányítású, és robotjármű állt szolgálatban az izraeli légierőnél és a haditengerészetnél.

Az első ilyen szárazföldi jármű a hat éve rendszerbe állított Guardium volt, ami fegyvereket nem, csak megfigyelőeszközöket hordozott és járőrözésre szolgált.

2751165171.jpg

 

Utódja, a már fegyverplatformot is hordozó "Border Protector" várhatóan 2015-ben áll szolgálatba. Alapja a Ford 350-es kisteherautó, ezt módosították az igényeknek megfelelően.

unmanned-vehicle-of-the-future.png

 

  A jármű továbbra sem teljesen önálló, az operátor bármikor átveheti az irányítását és a fegyvereit is csak távvezérléssel lehet használni.

laptop-robot.png

 

showimage_1.jpgAz IDF terveiben a távvezérlésű robotok számának növelése szerepel. Fejlesztés alatt áll egy kisméretű eszköz, amit a műszaki és a mentőalakulatok kapnának meg, hogy megkönnyítse a föld alatti járatok, alagutak, és az összedőlt épületek, romok felderítését, anélkül hogy a katonák élete veszélybe kerülne. A fejlesztések végső célja olyan robotok rendszeresítése, amelyek képesek önállóan elvégezni a kapott feladatot, saját maguk hozva döntéseket a rendelkezésre álló információk alapján.

 

 

"

Emlékezzünk:  entebbe-i túszmentés évfordulója most volt a napokban:

http://lemil.blog.hu/2010/03/05/vendegposzt_entebbe_1976

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theidf.blog.hu/api/trackback/id/tr927603698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása